Bertus Postma

Nieuwe studenten Sociologie kennen de naam Bertus Postma waarschijnlijk allemaal wel van het Bertus Postma weekend. Maar wie is eigenlijk Bertus Postma? En waarom is het Bertus Postma weekend het Bertus Postma weekend?

BertusBertus Postma werkte 18 jaar als medewerker bij het onderwijsbureau Sociologie. Op dit moment is hij werkzaam bij de facultaire dienst voor ondersteuning van onderwijs. Bij Sociologie was hij een bekend gezicht. Veel studenten mochten hem graag. Na zijn afscheid is tijdens een Algemene Ledenvergadering van Sociëtas besloten het commissieweekend het Bertus Postma weekend te noemen. Bertus Postma is zelfs langsgekomen op het allereerste Bertus Postma weekend in 2009. Dankzij een donatie van Bertus hebben wij een prachtige vlag kunnen kopen.

In de SoAP van juni 2009 stond Bertus Postma op de achterkant. Een aantal vragen uit het interview staan hieronder.

Heb je ook ‘andere tijden’ bij sociologie beleefd’?

Ik heb bij sociologie een hele kalme tijd meegemaakt. Er was toen een instroom van eerstejaars van 25. Nu lijkt het alsof er meer dan 100 eerstejaars zullen instromen.

Kijk je met een glimlach terug op je jaren bij sociologie?

Ja zeker, met een tevreden gevoel.

Vind je het vervelend om te vertrekken?

Aan de ene kant niet, aan de andere kant natuurlijk wel. Je hebt er 18 jaar gezeten, dat is een groot deel van je leven. Maar, ik moet zeggen dat ik ook wel toe was aan iets nieuws.

Wat is jouw mening over de sociologiestudent?

Je zou wel kunnen spreken van een typische GMW-student. Volgens mij loopt hier namen een heel ander soort student rond dan bij bijvoorbeeld bedrijfskunde of economie. Daar lopen volgens mij meer balletjes rond. De sociologie studenten zijn makkelijk en ook wel wat nuchterder.

Hoogtepunt bij sociologie?

Of het nou echt een hoogtepunt was: jaren terug viel de studieadviseuren keer door ziekte uit aan het einde van het jaar, terwijl de onderwijsdirecteur ook niet aanwezig was. Hierdoor waren alle ogen eigenlijk op mij gericht. Ik heb toen een tijd dagen van half acht tot zes moeten draaien. Aan het einde van deze periode was ik dan ook helemaal kapot, maar als ik er achteraf op terug kijk; er is niks misgegaan, en het was eigenlijk ook wel leuk om te doen.

Dieptepunt?

Een zwart dieptepunt in mijn tijd bij sociologie was de moord op Anne de Ruijter de Wildt in 1997.

Grappige gebeurtenissen?

Op een gegeven moment was het idee om alle onderwijsbureaus samen te voegen. Degene die hierbij een soort interim-directeur was belde mij op om te vragen of ik hoofd administratie wilde worden. Ik zei dat ik daar natuurlijk even over na moest denken. Toen ik de volgende dag met ander onderwijsondersteunend personeel sprak, bleek dat hij dezelfde vraag aan iedereen had gelegd.

Nu weten jullie allemaal een beetje wie Bertus Postma is en waarom het Bertus Postma weekend het Bertus Postma weekend heet.